Bad, fön och klipp av Bichon Fris'e

Detta är en demonstration av hur du använder EZ Groom ett Amerikansk schampo som är gjord på helt naturliga produkter. Det är naturens egna braitners, naturliga nedbrytbara och inte skadliga för naturen och miljön.

Klipp

Tips på hur du kan klipper din Bichon

Tid på trimbordet

Jag blir så trött på matte när hon ska klippa mig.

Jag sköter om hundarnas päls varje dag men minst var tredje dag bör man gå igenom pälsen "håret" noga om man ska undvika tovor som inte går att borsta ut. Pälsen "håret". En Bichon Fris'e har egentligen hår som kan växa hur långt som helst. Därför ska den klippas ca. var 6-8 vecka. Hur du klipper är en smaksak. Vardags eller Bichon Frisé frisyr. 

Bichon Frisé pälsen fäller inte, vilket är en stor fördel. Jag klipper päls lite varje gång jag badar hunden. Jag klipper med sax, har lite olika saxar men speciellt en som är böjd som är helt fantastisk. Det är lättare att klippa ofta för att hålla Bichon Frisé frisyren, det går även fortare. Mellan klippningarna håller jag också borta päls från ögonen, det är ofta att päls vill vika sig in och irritera ögat och då måste det klippas bort.

Jag badar hundarna efter behov. Det beror mycket på vilket väder det är ute och hur smutsiga de blir. Den ska badas, när den är smutsig men i regel var 2-3 vecka. Man badar en vit hund oftare så de luktar inte så mycket hund som många andra raser gör. Innan bad gör jag rent i öronen, man behöver inte ha speciell öronrensning utan jag tar barnolja och torkar ut i alla vrår. Sedan efter bad är det viktigt att torka torrt i öronen, annars är det lätt att de få svamp i öronen. Man får också dra bort de hår som växer i örongångerna, annars blir det tätt och kan börjar lukta illa och det blir en grogrund för olika bakterier. Jag schamponerar två gånger och har sedan balsam på pälsen för att återföra lite fett till huden och pälsen. Jag har provat olika schampo men det är en smaksak vad man väljer. 

Klipper klor gör jag aldrig, jag filar med klofilmaskin cirka en gång i veckan, det är bättre att slipa ofta och lite åt gången. Hundarna gillar inte att slipa klor men de brukar finna sig i det och blir vana vid det. Om man kommer för nära pulpan, vilket kan hända, kan det göra ont och blöda men risken att skada pulpan är mycket mindre när man slipar än när man klipper klorna med tång, jag har aldrig slipat så det börjat blöda. Ibland kan det vara besvärligt att få slipa klorna det gäller att ha tålamod. Det är lättare att slipa klor än att klippa klor, man slippar att komma för nära pulpan. Jag använder denna sladdlösa klofil för att slipa ned kloarna, Nordanvind du ser den i bildspelet ovanför.

 

 

Skematisk bild på Bichon Fris'e klippning

Några av de verktyg som vi använder

En våt Molli

En långhårig oklippt Molli